Koopmanspolder

HISTORIE EN HUIDIGE INRICHTING VAN DE POLDER

  • image
  • 100jaar droge voeten

Vanaf 17 januari tot 2 oktober 2016

EenOde aan dijk en waterwegen tentoonstelling  over dijk- en waterbeheer in verleden, heden en toekomst. Hierbij wordt  beeldmateriaal getoond van de aanleg en het onderhoud aan  de Afsluitdijk , de Hondsbossche Zeewering en de Markermeerdijk .  Ook worden de toekomstplannen voor deze waterkeringen belicht.

Er zijn aparte ruimtes ingericht voor de stormramp van januari 1916 en de jarenlange nasleep. Hier is fotomateriaal te zien van het herstel aan de dijk en de herinrichting van het dorp Andijk. Bijna 300 woningen werden afgebroken of op palen verrold en vervaren en ergens anders weer opgebouwd.

De tentoonstelling sluit goed aan bij het lespakket over waterbeheer dat voor basisscholen in West-Friesland is ontwikkeld. Onderdeel van dit educatieproject is een bezoek aan het Poldermuseum. Hier zijn de leerlingen dan zelf ontdekkend met water en lucht bezig tijdens het practicum "woelen met water".

In het Poldermuseum is de vernieuwde uitgave van het boek  “De bange januarinacht” te verkrijgen. De 1e druk van dit boek is van 1988 van de schrijver Peter Ruitenberg. In de vernieuwde uitgave zijn de ruim 70 foto’s in veel betere kwaliteit afgedrukt. Ook zijn er  50 extra foto’s van de ramp opgenomen. Het boek zal daardoor  meer dan 250 pagina’s tellen.

Partners in de expositie zijn:  Poldermuseum Andijk, gemeente Medemblik, HHNK, RWS/Afsluitdijk.

Openingstijden 2016 v.a. 17-01-2016 t.e.m. 24-04-2016 iedere zondag. En v.a. 01-05 t.e.m 02-10-2016 van donderdag t.e.m. zondag.

atelierbd-01Bets de Vries-Dekker, geboren in Andijk en nu wonend in Wervershoof  toont haar keramiek van 29 november 2014 t/m 15 maart 2015 in Poldermuseum “Het Grootslag”. Op 22 maart en 29 maart 2015 exposeren de cursisten van Atelierbd in het Poldermuseum.

Ongeveer 14 jaar geleden is zij begonnen met keramiek, na een bezoek aan de kunstenaar Jean Linard in La Borne in Frankrijk, van wie ze een beeldje had gekocht. Dit inspireerde haar om met keramiek te beginnen.

Haar uitdaging is om een voorwerp te maken, dat qua vorm en glazuur perfect bij elkaar past. Zij probeert zich steeds te verbeteren en probeert van alles uit, ook het stoken en bewerken van de keramiek.

Haar technieken bestaan uit het opbouwen met rollen en/of platen, gebruiken van mallen en draaien op de draaischijf

Het bakken van de klei gebeurt in een elektrische oven, het afwerken gebeurt in een elektrische oven, gasoven of met een primitieve stook, zoals raku, pitfire en smoorton.

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   website: www.atelierbd.nl  klik hier voor de openingstijden

koopmanspolderDe Koopmanspolder bij Andijk, gemeente Medemblik, is de komende jaren het toneel voor eigentijdse landschapsinrichting en waterbeheer. De werkzaamheden in de polder zijn bijna afgerond. Vooruitlopend op de openstelling van de Koopmanspolder na de zomer, is er een tentoonstelling "Koopmanspolder. Samen werken aan natuur, landschap en waterbeheer voor de toekomst" gemaakt. De tentoonstelling geeft in woord en beeld informatie over de nieuwe inrichting, de proeven met waterbeheer en de historie van de Koopmanspolder. De tentoonstelling wordt zaterdag 27 april officieel geopend. Vanaf 1 mei 2013 bent u van harte welkom om de tentoonstelling te bezoeken.

De Koopmanspolder is een project waarin Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands
Noorderkwartier,Rijkswaterstaat, Deltares, Gemeente Medemblik,Staatsbosbeheer en Dienst
Landelijk Gebied samenwerken aan natuur, landschap en waterbeheer voor de toekomst.
De inrichting van de polder sluit landschappelijk aan bij de cultuurhistorie van de Westfriese
Omringdijk en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid proefnemingen te doen met flexibel peilbeheer.

(Foto Menno Bart van eerden/provincie noord-holland)

Meer informatie op www.noord-holland.nl/Koopmanspolder

De tentoonstelling van de Koopmanspolder is te zien tot 1 maart 2015.

wapen andijk

Historie van het wonen en werken op Andijk

Vanaf 1 september 2012

De tentoonstelling zal door Burgemeester Streng, van de Gemeente Medemblik, officieel geopend worden op zaterdag 1 september 14.00 uur. U bent van harte welkom.

dodoneus200

Een museum Saet & Cruyt tentoonstelling

1 april tot 25 juni 2012

Nationaal Museum Saet & Cruyt, welke met ons gevestigd is in Gemaal Het Grootslag, werkt momenteel aan een tentoonstelling waarin belangrijke boeken uit hun collectie als basis gebruikt worden om rasontwikkeling dmv zaad te presenteren.

Binnenkort zal hier meer over bekendgemaakt worden op deze plaats.